Religion i det moderna samhället
Vi började med att diskutera vad religion är och hur man ”ska” vara för att få kalla sig religiös. Vi tycker att man måste ha en stark tro för att vara religiös, man måste leva sig in i sin tro och handla på ”rätt” sätt enligt den religionen man tillhör. Vi tycker inte att man ska kunna kalla sig kristen tex bara för att man är döpt eller har firat någon enstaka kristen tradition.
Vi tycker att man faktiskt kan gradera religiositet, en del människor i en del religioner som tex chassiderna, går in för sin religion på ett ganska extremt sätt, dem lever och andas sin religion. Det finns även en del fanatiker som kan gå hur långt som helst för det dem tror på. Så ja, vi tycker att man kan gradera religiositet.
I Sverige lever en del religiösa seder kvar som tex julafton och påsk, dessa seder har i grunden en religiös betydelse men det är oftast inte därför vi firar dem idag. Sverige är inte ett så religiöst land idag men folk väljer ändå ibland att vända sig till en religionen ibland, speciellt vid sorg eller förlust, då kanske man börjar fundera på såna frågor, tex vad som händer efter döden, finns ett liv efter detta etc.
Vi tycker att deprivationsteorin och socialiseringsteorin stämmer bäst in på varför en människa blir religiös, enligt socialiseringsteorin blir man religiös för att känna en tillhörighet till en grupp och det tycker vi stämmer bra in, om en massa människor tycker och tänker likadant som du och delar din tro känner du en stark tillhörighet och det är precis det många människor strävar efter. Att man vänder sig till en religion vid sorg eller förlust eller till och med lycka (folk som gifter sig i en kyrka tex) är också ganska vanligt.